Case Studies

Terma - med antennerne ude

09.16.19

Termas styrke er, at vi agerer som en fleksibel og hurtigt reagerende leverandør. Det er derfor afgørende for os at gribe muligheden for at kunne tilpasse ledelsessystemet til de mange projekter, som findes i vores forskellige forretningsområder, uden at gå på kompromis med kravet om høj kvalitetssikring.

Kvalitetschef Tina O. Møller, Terma A/S

ERFA-gruppe på tour

Det første, som deltagerne møder hos Terma, er en hårdkogt vagt. Selvfølgelig. Det er jo ikke alle, der bliver lukket ind på det område, der er spækket med elektronik, software og andre militærhemmeligheder, som er helt afgørende for verdensfreden. Kun VIP’er som ERFA-gruppemedlemmerne får den ære. Vi viser billedlegitimation, og får lov til at passere bommen. Vi retter ryggen og sætter kursen mod receptionen.

Tina O. Møller tager imod og starter med en præsentation af Terma.

”Vi laver missionskritiske dele til bl.a. fly, luft og rumfart. Det er f.eks. flyvinger, radere, satellitter, elektronik og software, som der er store kvalitetsmæssige krav til. Vi har derfor opbygget Terma Management System, som integrerer vores kundekrav med generelle krav fra diverse standarder som ISO 9001, AS 9100, CMMI, AQAP 2110 og 150. Vi lægger stor vægt på at opretholde et ledelsessystem, der er meget tilpasningsdygtigt. Selv med en årlig omsætning på 1 mia. kr. og næsten 1.000 ansatte er vi stadig en lille aktør på et marked præget af kæmpe koncerner som Boeing og Lockheed Martin. Termas styrke er, at vi agerer som en fleksibel og hurtigt reagerende leverandør. Muligheden for at kunne tilpasse ledelsessystemet til de mange projekter, som findes i vores forskellige forretningsområder, uden at gå på kompromis med kravet om høj kvalitetssikring, er derfor afgørende for os”, fortæller Tina O. Møller. Hun har talt sig varm, og hendes energiske talestrøm er ved at bryde igennem lydmuren. Terma Management System bliver næsten til et langt ord – Termanagementsystem.

På rundtur fra jord til luft og det ydre rum

Inden den planlagte guidede tur rundt på virksomheden får vi indblik i virksomhedens fem forretningsområder.

  • Flystrukturer, som vinger, pods og pylons til fly og helikoptere 
  • Luftbårne systemer, f.eks. overvågning-/rekognoscerings- og selvbeskyttelsesudstyr
  • Integrerede systemer, f.eks. kommando og kontrolsystemer til Søværnet, hæren og luftværnet
  • Radersystemer til luft og havovervågning
  • Rumfartssystemer som f.eks. Micro-satellitter

Tina O. Møller fortæller også om Apache helikopter, Joint Strike Fighter, Eurofighter, Gripen, Ørstedssatellitten og et nyt europæisk Galileo Global Positioning System, der kan måle afstande med 10-12 cm nøjagtighed. Herefter er der en guided tour rundt på virksomheden som bringer os fra jord til luft og helt ud i det ydre rum. Rundturen ledes af John Bertelsen, som fortæller, hvordan produkterne først bliver lavet for derefter at blive testet og tæsket. De rystes, bankes, trykkes, varmes op, køles ned og testes i vægtløs tilstand afhængigt af produktets formål. Den man elsker, tugter man, siges det. Hos Terma elsker man virkelig sine produkter. Intet bliver overladt til tilfældighederne. ”Hvis vi ikke finder en evt. fejl her, koster det mindst 10 gange så meget, når den er deroppe”, fortæller John Bertelsen og peger dramatisk mod loftet i et ulideligt varmt testrum.

På rundtur fra jord til luft og det ydre rum

Efter rundvisningen diskuteres den nye version af ISO 9001, som er på gaden i 2008. Dagen afsluttes med et glimrende indlæg fra logistikchef Bo Christiansen fra Danisco, som fortæller gruppen, hvordan de i Grindsted arbejder med at få kvalitet helt ud til kunderne – gennem aftaler med virksomhedens transportører. Indlægget afleder masser af dialog og erfaringsudveksling. Det løfter stemningen endnu en tand. Det er jo netop grundidéen med ERFA-gruppen. Selv den hårdkogte vagt smiler, da vi sidst på eftermiddagen igen kører under bommen. Vi glæder os allerede til det næste møde hos Haldor Topsøe.

Læs også