Eurotex - Miljøcertificering, Bureau Veritas

En miljøcertificering åbner døre

jun. 17 2020

Danske og internationale forbrugere kræver i dag bevis for miljøvenligheden. Derfor kan det godt betale sig at investere i en miljøcertificering, mener Marianne Jensen fra Eurotex, som netop har fået en EcoLab-certificering af sine Feng Shui-dyner.

Af Pia Finne på vegne af FAGA.

For 2 år siden indledte Faga et samarbejde med Bureau Veritas. Det tilbud tog Marianne Jensen fra Eurotex imod med et ønske om at få en europæisk miljøcertificering EcoLab på sine økologiske dyner med hjælp fra Bureau Veritas.

”Jeg tror ganske enkelt ikke, den proces, vi har været igennem, er noget, man selv kan styre. Det handler jo om alt fra produktionsmetoder til materialer fra såvel mine leverandører som fra deres underleverandører. Og det har jeg i hvert fald hverken tålmodighed eller tidsmæssigt overskud til selv at tage mig af”, lyder det fra Marianne om den EcoLab-certificering, der kan være med til at åbne endnu flere europæiske døre for virksomheden.

”Vores kunder såvel som slutforbrugerne bliver mere og mere krævende, og de ser efter om produkterne – ikke mindst produkter, de skal have tæt på kroppen, som en dyne er det – har en miljøcertificering, og dermed en garanti for, at den er produceret uden brug af kemikalier og andre tilsætningsstoffer, dyrevelfærdet i højsædet og at alle CSR-krav er overholdt. Derfor følte jeg, det var nødvendigt med en certificering”.

Men hun understreger, at det er en langsommelig og kompliceret proces, og jo flere dele et produkt består af, jo mere kompliceret er det.

”For mit vedkommende var det jo dels fjerenes oprindelse, det var rensnings- og behandlingsmetoden, og det var våret; hvor kommer bomulden fra, hvordan er den vævet og til sidst det færdige produkt.”

Det er naturligvis heller ikke helt billigt. Marianne fortæller, at hendes certificering kommer til at koste omkring 100.000 kr. ”Men jeg tror, det er penge givet godt ud fremadrettet. Bl.a. fordi det er en europæisk certificering, der dermed gør det nemmere for os at sælge vores varer i udlandet”.

Forbrugerne stiller krav til miljørigtige produktioner og til certificeringerne, der beviser det. Men netop fordi det ikke er nogen helt billig fornøjelse, slår Marianne også fast, at man skal søge Bureau Veritas’ hjælp, når det gælder produkter med en lang levetid. Dog, når man får en certificering, gælder det et helt stel eller for Mariannes vedkommende Feng Shui dyner – og så gælder det alle dyner fra den producent.

Hun mener klart, at Bureau Veritas er dem, der kan det! De tager kontakt til dine leverandører og sikrer, at de videre kontakter deres leverandører. ”Så jeg tror faktisk ikke, man kunne gøre det billigere ved selv at stå for det”, siger Marianne, der videre fortæller, at det også gælder i forhold til myndighederne; hvad skriver man, hvad skal man gøre, og hvilke krav skal man leve op til. ”Og kravene bliver ikke mindre i fremtiden – hverken fra forbrugerne eller fra myndighederne”.

Man sender et signal

Marianne Jensen mener også, at man absolut ikke skal glemme den signalværdi, der ligger i en certificering. Det gør det lettere for forbrugeren at overskue og dermed lettere for detailhandleren at sælge varen.

Spørger man Marianne, hvorfor hun valgte at investere i en certificering, svarer hun ganske pragmatisk: ”Vi ved, at vi producerer uden formaldehyd, og det har vi altid gjort, for det er et spørgsmål om etik for mig. Man skal ikke proppe unødige kemikalier i produkterne, og man skal i vores tilfælde sætte dyrevelfærdet i højsædet, men det er svært at formidle. Det gør vi lettest med en certificering.”

Hun fornemmer, at forbrugerne efterspørger et bevis for, at produkterne er miljøvenlige, men tilføjer også, at der for detailhandleren ligger en god historie at fortælle forbrugeren i miljøcertificeringen. ”Og det er også vigtigt i en tid, hvor prisen betyder så meget, som den gør”.

Marianne tror ikke, det ville have kunnet lade sig gøre at få miljøcertificeringen uden Bureau Veritas’ hjælp. ”De har fat i leverandører og underleverandører, og de er så professionelle, at kan det ikke lade sig gøre, siger de også det. De kender alle processer, og du har én person tilknyttet igennem hele sagen”.