Image
Advarsel fra Miljøstyrelsen | Skumlegetøj afgiver farlige kemikalier, Bureau Veritas

Skumlegetøj afgiver farlige kemikalier

 

aug. 8 2019

SKUMFIGURER – SÅKALDTE SQUISHIES – DER ER RARE AT TRYKKE PÅ, KAN UDGØRE EN SUNDHEDSRISIKO FOR BØRN

Det viser Miljøstyrelsens undersøgelse af 12 typer af squishies, der blev analyseret for afgasning af kemiske stoffer. Samtlige 12 produkter afgav skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en risiko, hvis børn leger med dem i længere tid.

Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man bortskaffer alle squishies i hjemmet og undlader at købe nye squishies. Brugte squishies kan smides ud som husholdningsaffald.

-Ud fra et forsigtighedshensyn finder vi det rigtigst at opfodre forbrugerne til helt at undgå skumlegetøj af typen squishies, indtil der er sikkerhed for, at legetøjet ikke er giftigt, siger kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen.

Undersøgelsen af legetøjet blev sat i gang i marts, fordi squishies ofte lugter kemisk og parfumeret.

De analyserede produkter repræsenterer produkter købt i legetøjsbutikken, danske netbutikker samt netbutikker fra ikke EU lande. Alle de undersøgte produkter er produceret i Kina.

De 12 undersøgte produkter er ulovlige at sælge i Danmark og resten af EU. Legetøjsforhandlere skal øjeblikkeligt fjerne det ulovlige legetøj fra hylderne.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vil nu tage de nødvendige skridt til at få fjernet de konkrete produkter fra markedet.

FLERE FORSKELLIGE GIFTSTOFFER

Undersøgelsen viser, at alle de undersøgte squishies afgiver høje koncentrationer af stoffet dimethylformamid (DMF), som giver en risiko for leverskade og forbigående irritation af øjne og åndedrætsorganer hos børn. Stoffet kan desuden skade det ufødte barn.

Alle 12 squishies afgiver høje koncentrationer af to andre slimhindeirriterende stoffer.

To ud af de 12 squishies afgiver stoffer i niveauer, der udgør en risiko for skade på nervesystemet. For disse to produkter er der dog kun foretaget målinger en time efter produktet er pakket ud. Det vides derfor ikke hvor hurtigt koncentration falder til niveauer, der ikke er sundhedsskadelige.

Én af de 12 squishies afgiver et kræftfremkaldende stof i koncentrationer, der udgør en risiko, når der måles på produktet kort tid efter udpakning (1 time). Koncentrationen er faldet efter tre dage, hvorefter der ikke er en risiko.

Kilde: Miljøstyrelsen