Evaluering og
inspektion af rengøring
Hygiejnen skal være i top
Rengøring og vedligeholdelse af procesanlæg er en stor og vigtig del af at kunne efterleve forbrugere og myndigheders krav til fødevaresikkerheden – hygiejnen skal være i top. Verifikation af rengøring giver virksomheden et værktøj til evaluering af rengøringsprocessen og dens effektivitet samt til udpegning af forbedringsmulighederne. Udover visuel inspektion/audit efter rengøring, gennemgås aftalegrundlaget, og inspektionen holdes op mod det, der er aftalt. Også her udpeges forbedringsmuligheder. Der vil her være fokus på:
Inspektionen/auditten er todelt. Dels gennemgås aftalegrundlagets udformning i forhold til forventninger både fra fabrik og fra rengøringsholdet, og dels foretages en visuel inspektion/audit af rengøringsniveau efter endt rengøring. Verifikationen indeholder to rengøringsinspektioner pr. år pr. produktionsenhed med 4–6 måneder mellem hver inspektion/audit. Inspektionerne/audittene udføres primært som en visuel kontrol med billeddokumentation. Der kan medtages tillægsaftaler om evt. bakteriologiske prøveudtagninger/ATPmålinger under inspektionen/auditten.
En gennemgang af aftalegrundlaget med fokus på følgende områder:
- Klare retningslinjer for omfang af rengøring
- Definerede begrænsninger
- Håndtering i tilfælde af ændring
- Slutniveau og verifikation
- Adgangsforhold
- Forsikringer, træningsmetoder og krav
Under den visuelle rengørings- inspektion/audit vil følgende fokusområder komme i spil:
- Rengøringsmidler
- Fryser og kølerum
- Tørvarelager
- Produktion
- Adgangssluser
- Toilet/personalerum
- Kontor og evt. kantine
Fordelene ved evaluering og inspektion af rengøring
- Virksomheden får et effektivt værktøj til styrkelsen af fødevaresikkerhed gennem en uvildig, målrettet gennemgang af hygiejnestatus efter en normal rengørings afslutning
- Forbedringsområder bliver udpeget og fokus fastholdt over tid
- Medarbejdere opnår ny motivation og kompetencer gennem træning
- Inspektionen/auditten øger dokumentationen af hygiejneforhold og reducerer risiko for negativ omtale
- Skriftlig afrapportering med dokumentation til internt og eksternt brug
- Udstedelse af et bevis til virksomheder, der opnår min. 80 % af det maksimale antal point
Kontakt
Food Inspection
Telefon: +45 7731 1000
Mail: info@dk.bureauveritas.com